Švestkový perník s ovesno-mandlovou posypkou

švestkový perník
Rychlý celozrnný perník s drobenkou

Při pečení švestkového perníku jsme se inspirovali receptem, který se před pár týdny objevil na webu proženy.cz. Koření na perník si můžete sami namíchat doma nebo použít kupované (ideálně ze zdravé výživy, které je voňavé a krásně zabarví těsto i bez použití kakaa).

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 40 minut pečení

Na švestkový perník do malé formy budeme potřebovat

100 g žitné celozrnné mouky
200 g bílého jogurtu
2 vejce
30 g slunečnicového oleje
40 g medu
2 lžičky třtinového cukru
300 g švestek
30 g jemných ovesných vloček
30 g nasekaných mandlí
1 lžičku perníkového koření
1 lžičku kypřícího prášku

Postup přípravy

  • Mouku smícháme s kypřícím práškem a s perníkovým kořením.
  • Vajíčka vyšleháme s rostlinným olejem a medem.
  • Přidáme bílý jogurt a vše smícháme dohromady.
  • Vznikne nám husté těsto, které nalijeme do vymazaného pekáčku.
  • Navrch poklademe nakrájenými švestkami a posypeme drobenkou, kterou vytvoříme z jemných ovesných vloček, nasekaných mandlí a třtinového cukru.
  • Dáme péct do trouby na 180 °C cca na 40 minut (podle výšky těsta).