Velikonoční mazanec s ořechy

velikonoční mazanec s ořechy
Kynutý velikonoční mazanec z celozrnné mouky

Inspirovali jsme se na stránkách apetitonline.cz a recept upravili do zdravější podoby. Pokud vám bude velikonoční mazanec s ořechy chutnat, můžete si takto upéct nejen mazanec, ale třeba také vánočku, jidáše nebo úplně jiné kynuté pečivo. Je trošku náročnější na čas (ideální na víkendové pečení, když nespěcháte do práce a můžete si ho lépe naplánovat).

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 40 minut pečení

Na velikonoční mazanec s ořechy budeme potřebovat

200 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
150 ml mléka
2 lžičky sušených kvasnic
1 vejce (+ na potření)
50 g másla
100 g namíchaných ořechů (vlašské, lískové, mandle)
20 g rozinek
2 lžíce medu
1 lžičku cukru
půl sáčku vanilkového cukru
špetku soli

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme kvásek – ohřejeme mléko, přidáme lžičku cukru, droždí a necháme ho vzejít.
  • Mezitím smícháme mouky, vajíčko, máslo, med, vanilkový cukr a špetku soli.
  • Poté vše smícháme a vypracujeme mírně lepivé těsto, které necháme odpočívat 3 až 4 hodiny.
  • K těstu přidáme rozinky a nasekané ořechy. Vytvarujeme bochníček, na kterém vyznačíme kříž.
  • Pečeme na 230 stupňů asi 10 minut, poté snížíme na 150 stupňů a pečeme 20 minut, nakonec dopékáme na 100 stupňů asi 30 minut.
  • Můžeme podávat namazaný máslem nebo domácí zavařeninou.