Kynutý broskvový koláč s tvarohem a mandlemi

kynutý koláč s broskvemi
Broskvový koláč s mandlovou drobenkou

Na tento rychlý kynutý broskvový koláč s tvarohem můžete použít čerstvé nebo mražené broskve podle toho, jaké máte zrovna k dispozici. Chuť tvarohu a broskví je zkrátka neodolatelná. Koláč je šťavnatý, plný bílkovin a kvalitních tuků. Broskve samozřejmě můžete vyměnit za kterékoliv jiné ovoce, které máte rádi a i náplň může být třeba maková, ořechová, povidlová..

Počet porcí: 6 až 8 porcí 
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1553 kcal
(74 g bílkovin, 200 g sacharidů, 48 g tuků)

Na broskvový koláč s tvarohem budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku cukru
100 ml vody
20 g rozpuštěného másla
2 vejce
250 g tvarohu
20 g třtinového cukru
cca 300 g broskví (čerstvé, mražené)
30 g mandlových lupínků
špetku soli

Postup přípravy

  • Z droždí, vody a cukru si připravím kvásek. Poté ho smícháme s moukou, solí, rozpuštěným máslem a jedním vajíčkem. Necháme kynout přibližně hodinu při pokojové teplotě.
  • Těsto přemístíme na pomoučněný vál, vyválíme a dáme do koláčové formy.
  • Z tvarohu, cukru a vajíčka si připravíme náplň. Do ní vmícháme rozmixované broskve (ale můžeme dát samotný tvaroh a ovocem ozdobit jen vrch koláče).
  • Posypeme mandlovými lupínky, případně nasekanými mandlemi.
  • Pečeme na 180 stupňů přibližně 30 minut.