Dýňový perník

dýňový perník
Výborný perník z dýně hokkaido

Ačkoliv je dýňová sezóna pomalu za námi, připravili jsme pro vás recept na vynikající dýňový perník. Možná, že přece jen máte ještě nějaké zásoby doma ve sklepě nebo v ledničce :). Perník podle tohoto receptu je moc dobrý – obsahuje jen minimum oleje, med a ideálně domácí zavařeninu.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2360 kcal
(55 g bílkovin, 244 g sacharidů, 127 g tuků)

Na dýňový perník budeme potřebovat

300 g dýně hokaido
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
50 g vlašských ořechů
50 g lískových ořechů
2 vejce
50 ml rostlinného oleje (použili jsme lískooříškový)
40 g medu
70 g jahodové zavařeniny
kokos na posypání
2 lžičky kypřícího prášku
2 lžičky perníkového koření

Postup přípravy

  • Dýni omyjeme, okrájíme a syrovou nastrouháme. Přidáme k ní nasekané vlašské a lískové ořechy, vyšlehaná vajíčka, mouku s kypřícím práškem, med, olej a perníkové koření (všechny ingredience kromě marmelády a kokosu).
  • Těsto vylijeme na plech a dáme péct na 180 °C. Přibližně za 30 minut upečené vytáhneme z trouby.
  • Potřeme oblíbenou zavařeninou (broskvová, jahodová, meruňková) a posypeme kokosem.