Kynutý koláč s mákem a hruškami

kynutý koláč s mákem a hruškami
Tradiční kynutý koláč s makovo-hruškovou náplní

Tento kynutý koláč s mákem je maximálně jednoduchý a věříme, že recepty využívající toto základní kynuté těsto se tu teď budou objevovat častěji. Stačí k němu mouka, kvásek z vody, vajíčko a kousek másla. Těsto rozhodně není tvrdé, jak byste se mohli obávat. Navíc se dá vyválet opravdu tence, a pak stačí jen doplnit výtečnou náplní.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 1988 kcal
(63 g bílkovin, 229 g sacharidů, 98 g tuků)

Na kynutý koláč s mákem a hruškami budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
1 lžičku sušeného droždí
100 ml vlažné vody
1 lžičku cukru
1 vejce
20 g rozpuštěného másla
špetku soli
150 g máku
130 ml mléka
30 g medu
1 velkou hrušku
5 sušených švestek
1 lžičku skořice

Postup přípravy

  • Z droždí, lžičky cukru a vody necháme vzejít kvásek. Ten smícháme s moukou, rozpuštěným máslem, vajíčkem a špetkou soli. Těsto necháme hodinu kynout při pokojové teplotě.
  • Připravíme si náplň smícháním máku, mléka, medu a skořice.
  • Nakynuté těsto vyválíme a přemístíme z válu do koláčové formy.
  • Naplníme ho, poklademe nakrájenou hruškou a sušenými švestkami.
  • Pečeme na 170 stupňů zhruba 40 minut.