Mandlovo-pomerančový koláč s mákem

mandlovo-pomerančový koláč
Celozrnný koláč s mákem

Lehký, rychlý a taky vynikající – přesně takový je tento mandlovo-pomerančový koláč s mákem, na kterém si můžete pochutnat hlavně teď během zimních měsíců, kdy je k dostání toto exotické ovoce. Do koláče ale použijte pouze šťávu z pomerančů, nedávejte je celé, jinak bude koláč hořký. Můžete ho upéct buď na plech nebo těsto nalít do muffinových formiček a ozdobit třeba nějakým dobrým krémem.

Počet porcí: 8 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 1744 kcal
(66 g bílkovin, 205 g sacharidů, 78 g tuků)

Na mandlovo-pomerančový koláč s mákem budeme potřebovat

2 střední pomeranče
150 g pšeničné celozrnné mouky
100 g mletých mandlí
30 g máku
3 vejce (příp. 2 vejce a 1 bílek)
40 g medu
1 lžičku pomerančové kůry
špetku soli
2 lžičky kypřícího prášku

Postup přípravy

  • Pomeranče rozkrojíme a vymačkáme z nich šťávu.
  • Tu smícháme s vyšlehanými vajíčky, přidáme pomerančovou kůru, sůl, kypřící prášek, mouku, mák a med.
  • Těsto přelijeme do vymazané formy a pečeme na 180°C zhruba 30 minut.