Špenátový závin s nivou

špenátový závin s nivou
Špenátový závin z celozrnné mouky

Zbývá vám v ledničce špenát a nevíte, co s ním? Upečte si třeba tento jednoduchý špenátový závin s nivou, na který nejsou zapotřebí téměř žádné ingredience. Celozrnné těsto, které jsme použili, jste už mohli vidět v některém z předchozích receptů. Je pružné a dobře se s ním pracuje. Navíc není vůbec tvrdé navzdory celozrnné mouce – takže na různé koláče a záviny úplně ideální.

Počet porcí: 8 porcí (1 závin) 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení

Na špenátový závin s nivou budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
50 g pšeničné hladké mouky
10 ml rostlinného oleje
100 g jogurtu
300 g čerstvého nebo mraženého špenátu
100 g nivy
50 g šunky
sezamová semínka na posypání

Postup přípravy

  • Z mouky, jogurtu a oleje vypracujeme těsto, které dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
  • Vyválíme z něj obdélník a ten poklademe spařeným špenátem a na tenké plátky nakrájenou nivou.
  • Zamotáme a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Poklademe plátky šunky a posypeme sezamovými semínky. Během pečení potíráme mlékem nebo vajíčkem.
  • Pečeme zhruba 40 minut na 180°C.