Jablečná buchta s tvarohem a zakysanou smetanou

jablečná buchta s tvarohem a zakysanou smetanou
Celozrnný jablečný koláč s drobenkou z vlašských ořechů

Máme pro vás recept na rychlou jablečnou buchtu s tvarohem, která je ideální na toto chladnější počasí. Jablka, vlašské oříšky nebo med neodmyslitelně patří k zimě. Jablečná buchta díky tvarohu a zakysance spolehlivě zasytí a je tak skvělá na snídani i na svačinu.

Počet porcí: 8 až 10 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení

Na jablečnou buchtu s tvarohem budeme potřebovat

200 g jablek
100 g vlašských ořechů
50 g pšeničné celozrnné mouky
50 g pšeničné hladké mouky
30 g rozinek
2 vejce
1 lžíci medu
250 g tvarohu
150 g zakysané smetany
50 g ovocné zavařeniny
20 g třtinového cukru
1 lžičku kypřícího prášku
1/2 lžičky skořice

Postup přípravy

  • Jablka dáme rozvařit s medem, skořicí a kapkou vody. Vznikne nám jablečné pyré, které necháme vychladnout.
  • Do jablečného pyré vmícháme vyšlehaná vejce, mouku, namleté ořechy (2 lžíce ořechů si necháme navrch na posypání), kypřící prášek a rozinky.
  • Husté těsto vylijeme na plech a dáme péct do trouby rozpálené na 180°C. Pečeme zhruba 20 minut.
  • Až placka vystydne, potřeme ji zavařeninou (jahodovou, malinovou, rybízovou, ostružinovou atd.)
  • Navrch připravíme krém smícháním cukru, tvarohu a smetany. Buchtu potřeme a posypeme mletými oříšky.
  • Dáme ji odležet alespoň na 12 hodin do lednice.