Valašský frgál s tvarohem a drobenkou

valašský frgál s tvarohem
Sladký valašský frgál z celozrnné mouky

Zkuste si doma sami upéci valašský frgál, do kterého tak budete moci použít náplň podle vlastní chuti. Výborný je třeba náš valašský frgál s tvarohem a drobenkou. Pokud si ho chcete připravit zdravější, tak na drobenku použijte celozrnnou mouku nebo ovesné vločky. Fantazii se meze nekladou. Těsto navíc odlehčíte tím, že do něj dáte méně tuku a bílou mouku částečně nahradíte celozrnnou.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2179 kcal
(99 g bílkovin, 293 g sacharidů, 67 g tuků)

Na valašský frgál s tvarohem a drobenkou budeme potřebovat

Kynuté těsto:
90 g pšeničné celozrnné mouky
90 g pšeničné hladké mouky
80 ml mléka
30 g másla
1 lžičku sušeného droždí
10 g cukru
1 žloutek
špetku soli

Tvarohová náplň:
500 g tvarohu
1 vejce
40 g třtinového cukru
60 g oblíbené zavařeniny
2 lžíce mléka

Drobenka:
40 g pšeničné hladké mouky
30 g másla
20 g třtinového cukru

Postup přípravy

  • Z droždí, cukru a vody si připravíme kvásek. Jakmile vzejde, smícháme ho s moukou, rozpuštěným máslem, špetkou soli a vaječným žloutkem.
  • Těsto necháme zhruba hodinu kynout a mezitím si připravíme náplň na koláč.
  • Tvaroh vyšleháme s vejcem a cukrem, podle potřeby přidáváme mléko.
  • Na drobenku smícháme mouku, změklé máslo a cukr.
  • Vyválíme si tenké kulaté těsto a koláč naplníme tvarohovou náplní. Na tu přijde cik cak domácí zavařenina a nakonec drobenka.
  • Pečeme na 180 stupňů přibližně 30 minut.