Domácí chlebové housky

domácí chlebové housky

Rádi byste si upekli domácí pečivo a už vás omrzel klasický chléb? Vyzkoušejte domácí chlebové housky podle tohoto receptu. Můžete samozřejmě vytvářet i jiné tvary než pletýnky – třeba bulky nebo kostky. Na pečení budeme potřebovat žitnou i pšeničnou chlebovou mouku.

Počet porcí: 10 až 12 housek
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + kynutí + 40 minut pečení

Na domácí chlebové housky budeme potřebovat

350 ml vlažné vody
250 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
30 g slunečnicových semínek
30 g dýňových semínek
30 ml slunečnicového oleje
1 lžičku soli
2 lžičky sušeného droždí
1 lžičku cukru
kmín a sezamové semínko na posypání
mléko na potření

Postup přípravy

  • Z trochy vlažné vody, sušeného droždí a cukru necháme vzejít kvásek.
  • Mouky smícháme se solí a semínky. Jakmile je kvásek hotový, přilijeme ho spolu se zbytkem vlažné vody.
  • Umícháme těsto. Nakonec přidáme olej a necháme vykynout.
  • Pokud je těsto moc lepivé, přidáme mouku, aby se nám dobře válelo.
  • Upleteme housky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potíráme mlékem a posypeme kmínem či sezamovým semínkem.
  • Pečeme 40 minut v troubě rozpálené na 190 stupňů.