Jablečný dort s tvarohem a vlašskými ořechy

jablečný dort s tvarohem a vlašskými ořechy

Tento jablečný dort se perfektně hodí k svátku či k narozeninám. Je rychlý a na chuť opravdu výborný. Při jeho přípravě však věnujte dostatek času odležení. Hotový koláč je ideální podávat až druhý den. K ruce budeme potřebovat klasickou dortovou formu, určitě by ale fungoval i menší plech nebo koláčová forma.

Počet porcí: 8 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
Výživové hodnoty: 1710 kcal (82 g bílkovin, 206 g sacharidů, 52 g tuků)

Na jablečný dort s tvarohem budeme potřebovat

Těsto:
200 g jemných ovesných vloček
200 ml mléka
20 g melasy

Tvarohová náplň:
350 g tvarohu
150 g zakysané smetany
20 g třtinového cukru

Jablková náplň:
200 g jablek
1 lžičku třtinového cukru
150 ml vody
1/2 vanilkového pudinkového prášku
skořici
20 g vlašských ořechů

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme těsto. Ovesné vločky smícháme s mlékem a melasou. Hustou směs rozložíme do dortové formy vyložené pečícím papírem a dáme ji péct zhruba na 20 minut. Nezapomeneme vytvořit zhruba 3 cm vysoké okraje. Snažíme se těsto rozložit rovnoměrně, aby nebylo ani v krajích příliš silné.
  • Až upečený korpus vychladne, přendáme jej na velký talíř nebo tác. Smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a cukr. Tuto směs vylijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.
  • Jablka nakrájíme na drobné kostičky a spolu s vodou dáme vařit. Až se trošku rozvaří, rozmixujeme je a v troše vody rozmícháme pudinkový prášek, který vylijeme k jablečné směsi. Přidáme cukr a skořici, mícháme do zhoustnutí. Nalijeme na koláč a posypeme vlašskými ořechy.
  • Celý dort dáme odležet do lednice alespoň na 24 hodin.