Houbový koláč

houbový koláč

K podzimu neodmyslitelně patří taky houby. Jestliže si na nich rádi pochutnáte, určitě si upečte tento vynikající celozrnný koláč s houbovou nádivkou. Rychlý a jednoduchý houbový koláč si můžete připravit třeba na večeři nebo na svačinu. Chuť hub doplňuje niva a eidam. Nechybí ani vajíčko nebo lněné semínko ukryté v jemném jogurtovém těstě.

Počet porcí: 2 až 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení

Na houbový koláč budeme potřebovat

200 g čerstvých hub
120 g pšeničné celozrnné mouky
90 g jogurtu
10 g mletého lněného semínka
10 g rostlinného oleje
2 vejce
60 g nivy
60 g eidamu
cibuli
sůl, pepř

Postup přípravy

  • Houby podusíme s cibulkou, solí a pepřem. Podléváme vodou a dusíme 15 až 20 minut.
  • Mezitím si zpracujeme těsto: smícháme mouku s jogurtem, olejem a lněným semínkem. Vypracujeme malý bochánek, který dáme odpočinout do lednice.
  • Až se houby podusí, necháme je vystydnout. Těsto vyndáme a vyválíme si ho do koláčové formy.
  • Houby smícháme s vejci a přidáme nastrouhaný sýr.
  • Koláč naplníme a jeho okraje zahneme mírně dovnitř.
  • Pečeme zhruba 40 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.