Pórkový koláč z bramborového těsta

pórkový koláč z bramborového těsta

Připravili jsem pro vás další sezónní recept, tentokrát na výborný pórkový koláč z bramborového těsta. Bramborové těsto je trošku řidší a příprava koláče tak vyžaduje trpělivost. Výsledek ale stojí zato. Pokud by se vám těsto zdálo příliš řídké (záleží i na druhu brambor, jaký použijete), doporučujeme přisypat více mouky nebo ubrat bílého jogurtu.

Počet porcí: 2 až 4 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení

Na pórkový koláč budeme potřebovat

100 g pšeničné celozrnné mouky
200 g uvařených brambor
50 g bílého jogurtu
1 lžíci rostlinného oleje
2 vejce
130 g zakysané smetany
50 g šunky
60 g eidamu
1 menší pórek
1/2 cibule
sůl, pepř

Postup přípravy

  • Z mouky, brambor, oleje a bílého jogurtu vypracujeme těsto. Brambory použijeme vařené a nastrouhané. Těsto dáme odpočinout do ledničky zhruba na 30 minut.
  • Mezitím si nakrájíme pórek, smícháme ho s cibulí, smetanou a vyšlehanými vejci. Přidáme nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme podle chuti. Můžeme přidat i čerstvé bylinky.
  • Těsto dáme do koláčové formy vyložené pečícím papírem a opatrně ho vytlačíme na dno i do stran.
  • Nalijeme na něj pórkovou směs a okraje zahneme dovnitř.
  • Koláč pečeme na 180 stupňů přibližně 40 minut.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou.