Ovesný chléb z žitného kvásku

ovesný chléb z kvásku
zdroj: pixabay.com

Ačkoliv je recept na ovesný chléb primárně určen pro domácí pekárnu, určitě podle něj zvládnete upéct chleba i bez ní. Doporučujeme zadělat trošku řidší těsto, aby se vám lépe hnětlo. Pečení chleba je snadné, akorát kvůli kvásku trošku časově náročnější.

Počet porcí: 10 až 12 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 6 hodin

Na malý bochník ovesného chleba budeme potřebovat

380 ml vody
200 g žitného kvásku
250 g pšeničné chlebové mouky
250 g žitné chlebové mouky
150 g jemných ovesných vloček
2 lžičky kmínu
1 lžičku soli
70 g slunečnicových semínek
2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy

  • Kvásek si večer před pečením vyndáme z ledničky a dokrmíme ho tak, abychom druhý den ráno mohli použít 200 gramů. Po dokrmení necháme kvasit cca 8 hodin.
  • Ráno si smícháme obě mouky, ovesné vločky, sůl, kmín a slunečnicová semínka.
  • Kvásek rozmícháme s vodou, přidáme olej a nalijeme na dno formy do domácí pekárny.
  • Přisypeme mouky a zapneme program Těsto, který trvá cca 2 hodiny.
  • Poté necháme ještě 2 hodiny kynout. Pečeme cca 1 hodinu a 15 minut.
  • Po upečení necháme vychladnout pod utěrkou na kovové mřížce.