Medový perník s melasou, ořechy a čokoládovou polevou

perník s melasou a ořechy

Perník je buchta, na kterou mnozí nedají dopustit. Spojení medu a perníkového koření je zkrátka jedinečné. To stačí doplnit vajíčky a celozrnnou moukou. Na posypku použít lískové oříšky, mandle nebo třeba kosos. Na perník najdete na internetu spoustu zajímavých receptů. Zde vám ale přinášíme jeden z nejoblíbenějších. Těsto má trošku lepivější konzistence. Perník je nejlepší v kombinaci s tvarohem, jogurtem a nastrouhaným jablkem.

Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 1996 kcal (49 g bílkovin, 230 g sacharidů, 96 g tuků)

Na medový perník s melasou budeme potřebovat

200 ml mléka
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné hladké mouky
40 ml rostlinného oleje
2 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
30 g kokosu
30 g medu
20 g zavařeniny (jahodové, višňové, rybízové)
20 g melasy
2 lžičky perníkového koření
1 lžičku kypřícího prášku
kakao podle chuti

30 g hořké čokolády
20 g míchaných ořechů (vlašské, mandle, lískové)

Postup přípravy

  • Mouky smícháme s kokosem, kypřícím práškem a perníkovým kořením.
  • V druhé misce dáme dohromady žloutky, olej, med, zavařeninu a melasu.
  • Obě směsi smícháme, zalijeme mlékem a obarvíme kakaem.
  • Přidáme sníh vyšlehaný ze dvou bílků.
  • Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme přibližně 40 minut na 180 stupňů.
  • Jakmile perník vystydne, potřeme ho rozpuštěnou čokoládou a posypeme nasekanými oříšky.