Jahelník s jablky a švestkami

jahelník s jablky a švestkami

A je tu další sladký recept, tentokrát na jahelník. Jedná se o tradiční české jídlo, které určitě vyzkoušejte. Jáhly jsou takovou znovuobjevenou obilovinou, která se opět začíná více používat v naší kuchyni. V létě je k dostání spoustu čerstvého ovoce, a tak jsme se rozhodli ho naplno využít a jahelník doplnit čerstvými jablky, švestkami a také oříšky. Je opravdu vynikající, vhodný na snídani i svačinku.

Počet porcí: 8 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení
Výživové hodnoty: 2212 kcal (83 g bílkovin, 264 g sacharidů, 89 g tuků)

Na jablečno-švestkový jahelník budeme potřebovat

170 g jáhel
300 g vypeckovaných švestek
300 g jablek
300 ml mléka
50 g mletých mandlí
50 g mletých lískových ořechů
2 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
1/2 balení vanilkového pudinkového prášku
30 g medu
skořici

Postup přípravy

  • Jáhly vypereme a spaříme. Nalijeme k nim mléko a vaříme až do změknutí.
  • Necháme je vychladnout. Poté k nim přidáme med, žloutky a sníh z bílků.
  • Švestky odpeckujeme a nakrájíme na drobné kousky.
  • Jablka nastrouháme, smícháme s mletými ořechy, skořicí a vanilkovým pudinkem.
  • Na dno zapékací misky dáme polovinu jáhlové směsi, na ni švestky a na přijde směs jablek. Vše zakončíme zbylou jáhlovou kaší.
  • Dáme péct do trouby. Pečeme na 170 stupňů přibližně 50 minut.