Obrácený švestkový koláč

obrácený švestkový koláč

Nevíte, co si počít s obrovskou úrodou švestek na zahrádce? Vyzkoušejte obrácený koláč. Inspirací vám může být třeba náš recept na koláč z mandlového těsta, který je chutný a zdravý. Také je rychle opečený. Má spíše hutné těsto, takže ani po obrácení ho šťáva ze švestek nerozmočí. Švestky zde samozřejmě můžete podle chuti nahradit i jiným ovocem ze zahrádky.

Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení
Výživové hodnoty: 2204 kcal (66 g bílkovin, 278 g sacharidů, 88 g tuků)

Na obrácený koláč ze švestek budeme potřebovat

500 g vyloupaných švestek
130 g pšeničné celozrnné mouky
70 g pšeničné polohrubé mouky
60 g třtinového cukru
40 g másla
3 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
50 g mletých mandlí
2 lžičky kypřícího prášku
špetku soli

Postup přípravy

  • Nejprve si vypeckujeme švestky, pokrájíme je a vyrovnáme na dno koláčové formy. Posypeme je cca 30 g cukru a necháme odpočinout.
  • V míse si smícháme mouky s kypřícím práškem, solí a mletými mandlemi.
  • Přidáme žloutky utřené s máslem a cukrem.
  • Vše smícháme dohromady a ke směsi připojíme vyšlehané bílky.
  • Švestky ve formě zalijeme těstem a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Zhruba po 15 minutách můžeme stáhnout na 170 stupňů. Pečeme přibližně 45 minut.
  • Po vychladnutí koláč obrátíme.