Jablečný závin z celozrnné mouky

jablečný závin z celozrnné mouky

Máte chuť na jablečný štrůdl? Vyzkoušejte tento z celozrnné mouky, který je opravdu perfektní. Navíc suroviny na něj máte běžně k dispozici, takže si ho můžete upéct prakticky kdykoliv. Je to ideální moučník k odpolední nedělní kávě nebo i k snídani. Navzdory celozrnné mouce vydrží dlouho měkký.

Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2052 kcal (49 g bílkovin, 335 g sacharidů, 55 g tuků)

Na dva jablečné záviny budeme potřebovat

500 g jablek
250 g pšeničné celozrnné mouky
50 g pšeničné hladké mouky
150 g bílého jogurtu
40 g rozpuštěného másla
1 vejce + na potření
40 g třtinového cukru
skořici, špetku soli

Postup přípravy

  • Mouky smícháme s jogurtem, vajíčkem, rozpuštěným máslem a špetkou soli. Vypracujeme lepivé těsto, které necháme chvilku odležet v ledničce.
  • Mezitím si připravíme jablka – nakrájíme je na drobné kousíčky, případně nastrouháme.
  • Z těsto vytvoříme dva díly a stejně tak jablka rozdělíme na dvě poloviny.
  • Z jednoho dílu vytvarujeme podlouhlou placku, naplníme ji jablky, polovinou cukru a posypeme skořicí. Zamotáme a dáme na plech. Stejný postup opakujeme i v druhém případě. Snažíme se o co nejtenčí těsto.
  • Nakonec potřeme vyšlehaným vejcem (nebo mlékem) a dáme péct do trouby.
  • Pečeme na 180 stupňů, ke konci můžeme teplotu snížit. Jak vyndáme záviny z trouby, obrátíme je.
  • Těsto je opravdu univerzální – jablka můžeme nahradit meruňkami, broskvemi, tvarohem nebo třeba mákem.