Cuketový koláč

cuketový koláč

Ochutnejte tento výborný cuketový koláč. Můžete ho vyzkoušet k večeři nebo třeba k obědu. Hodí se i jako lehká svačinka. Protože cuketa je v obchodech k dostání po celý rok, můžete si ho upéct jak v létě, tak i během zimy.

Počet porcí: 2 až 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení

Na cuketový koláč budeme potřebovat

těsto:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g žitné celozrnné mouky
150 g bílého jogurtu
30 ml rostlinného oleje
špetku soli

náplň:
1 střední cuketu
60 g sýru s modrou plísní (např. Niva)
80 g sýru eidamu
200 g zakysané smetany
2 vejce
sůl, pepř, česnek a další koření podle chuti

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme těsto – smícháme mouky, přidáme jogurt a olej.
  • Jakmile je těsto hotové, zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme alespoň na půl hodinky do ledničky.
  • Mezitím si připravíme náplň – cuketu na jemno nastrouháme a osolíme. Necháme ji chvilku odležet, a potom z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
  • Smícháme ji s nastrouhanými sýry, zakysanou smetanou a vyšlehanými vajíčky.
  • Dochutíme kořením, česnekem a můžeme na vrch klidně posypat i semínky.
  • Vyválíme si těsto a dáme ho do formy vyložené pečícím papírem.
  • Naplníme ho cuketovou směsí a okraje přehneme dovnitř.
  • Pečeme zhruba 40 minut na 180 stupňů – během pečení kontrolujeme.