Žampionová polévka se zakysanou smetanou

žampionová polévka se zakysanou smetanou

Všichni milovníci hub si v dnešním receptu jistě přijdou na své. Připravili jsme pro ně vynikající žampionovou polévku, která svou chutí potěší i kdejakého gurmána. Polévka je ideální k obědu i k večeři. Jelikož čerstvé žampiony zakoupíte během celého roku, není problém připravit si ji v kterémkoliv ročním období.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut

Na žampionovou polévku budeme potřebovat

800 ml vody
160 g čerstvých žampionů
1 větší mrkev
1 bramboru
60 g zakysané smetany
mraženou zelenina podle chuti
máslo
zeleninový bujon

Postup přípravy

  • V hrnci rozpustíme máslo a na něm lehce osmahneme nakrájenou zeleninu spolu s nadrobno pokrájenými a očištěnými žampiony.
  • Přilijeme vodu, přivedeme k varu a dochutíme bujonem.
  • Vaříme zhruba 20 minut. Za tu dobu nám zelenina i houby krásně změknou.
  • Nakonec přidáme zakysanou smetanu, kterou jsme si před vařením vyndali z lednice (aby se nám nesrazila).
  • Smetanu rozmícháme a celou polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
  • Pro zvýraznění chuti můžeme přidat také čerstvé bylinky – pažitku, celer, saturejku atd.