Zapečený lilek se sýrem, rýží a žampiony

zapečený lilek

Pokud máte rádi lilek, zkuste si připravit podle tohoto jednoduchého a rychlého receptu. Zapečený lilek se sýrem se hodí na oběd i k večeři. Ačkoliv se jeho příprava může zdát na první pohled složitá, zvládnete ji několik minut. Navíc se jedná o bezmasé jídlo, vhodné i pro vegetariány. Lilek je dnes v obchodech k dostání po celý rok, takže si ho můžete připravit opravdu kdykoliv.

Počet porcí: 2 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení

Na zapečený lilek budeme potřebovat

1 lilek
100 g žampionů
60 g eidamského sýru
60 g rýže basmati
1 vejce
rostlinný olej
cibuli
sůl, pepř

Postup přípravy

  • Rýži si vypereme a dáme ji vařit do dvojnásobného množství osolené vody.
  • Než se rýže uvaří, obě půlky lilku vydlabeme, aniž bychom porušili slupku.
  • Vnitřkem nakrájíme. Spolu s pokrájenými žampiony a cibulí dusíme na pánvi s trochou oleje. Podle potřeby podlijeme vodou.
  • Zhruba po 15 minutách vmícháme rýži, vajíčko a polovinu nastrouhaného tvrdého sýru. Osolíme, opepříme.
  • Vznikne nám směs, kterou naplníme lilek.
  • Dáme ho do zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou. Pokud si lilek připravujeme na oběd, můžeme si rýže uvařit i více a využít ji jako přílohu.