Domácí pizza z celozrnné mouky

domácí pizza z celozrnné mouky

Snad každý z nás si už doma zkusil upéct svou vlastní pizzu. Domácí pizza není vždy ideální a chvíli to trvá, než najdeme ten pravý recept. Díky Zdravé kuchařce můžete vyzkoušet domácí pizzu z celozrnné mouky. Těsto je sice trošku silnější, pizza je ale velice chutná a sytá. Určitě vás nezklame. Kromě samotného těsta v receptu najdete i návod na rajčatovou omáčku.

Počet porcí: 3 až 5 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: 1 hodina kynutí + 20 minut
Výživové hodnoty: 1848 kcal (106 g bílkovin, 234 g sacharidů, 51 g tuků)

Na domácí celozrnnou pizzu budeme potřebovat

těsto:
150 g pšeničné hladké mouky
140 g pšeničné celozrnné mouky
1 vejce
1 lžíci rostlinného oleje
100 ml vody
1 lžičku třtinového cukru
10 g sušeného droždí
sůl

náplň:
300 g rajčat
30 g kečupu
1 cibuli
5 stroužků česneku

125 g šunky
125 g mozzarelly light
60 g eidamu
kukuřici
sůl, pepř, bazalku

Postup přípravy

  • kvásek.
  • Jakmile bude hotový, přidáme mouku, olej, vajíčko a sůl. Vše by mělo mít pokojovou teplotu.
  • Vypracujeme mírně lepivé těsto, které necháme odpočívat v zadělávací míse pod utěrkou přibližně hodinu.
  • Jakmile nám nakyne – zvětší svůj objem přibližně dvojnásobně – vyválíme ho a položíme na velký plech vyložený pečícím papírem.
  • V této chvíli můžeme přistoupit na přípravu náplně.
  • Rajčata spaříme, oloupeme a mírně rozvaříme. Až změknou, přidáme k nim cibuli, česnek, sůl, pepř a rozmixujeme na hladkou směs. Tou potřeme těsto.
  • Dále přidáme nakrájenou šunku, kukuřici a dáme péct do trouby.
  • Ke konci pečení pizzu posypeme nastrouhaným eidamem a nakrájenou mozzarelou. Počkáme až se rozpustí.
  • Pizzu vytáhneme a necháme mírně vystydnout. Podáváme s čerstvou zeleninou.