Francouzské brambory se smetanou

francouzské brambory se smetanou

Upečte si výborné francouzské brambory se smetanou, na které nepotřebujete ani mnoho ingrediencí. Stačí šunka, smetana, vajíčko a kousek tvrdého sýru. Můžete je okořenit podle chuti a vždy si tak vytvořit novou zajímavou variaci. I díky těmto jednoduchým surovinám vytvoříte výživné jídlo, které je vhodné k obědu i k večeři.

Počet porcí: 2 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení

Na francouzské brambory budeme potřebovat

500 g brambor
120 ml smetany
2 vejce
100 g šunky
80 g eidamu
cibuli
olej na vymazání zapékací misky
sůl, pepř

Postup přípravy

  • Nejprve si uvaříme brambory. Vaříme je cca 15 minut, nevadí, když budou o něco tužší. Necháme vychladnout a poté nakrájíme na malé kostičky.
  • Vymažeme zapékací misku, na její dno dáme brambory a na ně šunku, cibuli a vejce, osolíme, opepříme.
  • Vrstvu zopakujeme ještě jednou a vše zakončíme bramborami. Ty bohatě posypeme nastrouhaným sýrem a celou směs zalijeme smetanou. Dáme péct do trouby.
  • Pečeme ideálně přikryté cca 20 minut na 180 stupňů, poté víko misky či alobal sejmeme a dopékáme dalších 15 až 20 minut.
  • Podáváme s čerstvou nebo kysanou zeleninou.