Lasagne s mletým masem a bešamelem

lasagne s mletým masem

Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou jsou klasikou, kterou by měl zvládnout připravit každý milovník italské kuchyně. V dnešním příspěvku si představíme odlehčené lasagne, které jsou velice chutné a rozhodně nejsou nijak ochuzené (ačkoliv se mohou na první pohled zdát). Lasagne můžete vyzkoušet ke všednímu i víkendovému obědu. Na zapékání je možné zvolit i jiný typ těstovin.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2608 kcal (196 g bílkovin, 150 g sacharidů, 132 g tuků)

Na lasagne s mletým masem budeme potřebovat

120 g těstovin lasagne

omáčka z mletého masa:
500 g mletého libového hovězího masa
300 g rajčat
30 g kečupu
rostlinný olej
cibuli, česnek
bazalku, pepř, sůl

bešamelová omáčka:
500 ml mléka
200 g eidamu
40 g másla
30 g pšeničné hladké mouky
muškátový oříšek

Postup přípravy

  • Začneme přípravou omáčku z mletého masa.
  • Nakrájíme si cibuli a dáme ji restovat na mírně rozpálený olej. Jakmile zesklovatí, přidáme k ní mleté maso, sůl a pepř.
  • Po zhnědnutí masa vložíme do pánve spařená a pokrájená čerstvá rajčata, přidáme trochu kečupu a necháme dusit cca 20 minut.
  • Ke konci dochutíme prolisovaným česnekem a sušenou nebo čerstvou bazalkou.
  • V hrnci si rozpustíme máslo a v něm rozmícháme mouku. Přilijeme mléko a přivedeme k varu.
  • Jakmile směs začne houstnout, dochutíme muškátovým oříškem a přidáme cca 2/3 nastrouhaného tvrdého sýru (eidam, čedar).
  • Obě omáčky na lasagne máme hotové a můžeme začít s přípravou k zapékání.
  • Na dno pekáče/misky dáme vrstvu masové omáčky, poté bešamel a nakonec těstoviny. Pokračujeme opět masem, bešamelem a těstovinami. Poté dáme už jen omáčku z mletého masa, bešamel a navrch posypeme sýrem.
  • V troubě pečeme na 180 stupňů po dobu cca 30 až 40 minut.