Ječné kroupy se zeleninou a sojovým masem

ječné kroupy se zeleninou a sojovým masem

Ječné kroupy se používají do polévek i formou přílohy. Díky tomuto receptu jimi můžete nahradit kuskus nebo bulgur. Naše ječné kroupy se zeleninou a sojovým masem zpestří každý jídelníček. Jsou bohaté na vápník, hořčík nebo fosfor. Směs díky sojovému masu zasytí na dlouhou dobu. Jestliže nemáte sóju po ruce, nahraďte ji kuřecím nebo krůtím masem.

Počet porcí: 2 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut

Na ječné kroupy se zeleninou budeme potřebovat

100 g ječných krup
100 g sojového masa
1 mrkev
60 g hrachu (mražený nebo čerstvý)
60 g kukuřice (mražená nebo čerstvá)
rostlinný olej
zeleninový bujón
sůl, pepř

Postup přípravy

  • Kroupy vypereme, zalijeme osolenou vodou a vaříme zhruba 30 minut. Než se kroupy uvaří, připravíme si podle návodu sojové maso (vaříme s bujónem nebo s kořením asi 10 minut) a zeleninu nakrájíme na drobné kousky.
  • Jakmile je maso uvařené, nalijeme na pánev olej, přidáme jej a restujeme. Přisypeme zeleninu, podlijeme vodou a dusíme, dokud není zelenina měkká.
  • Poté přidáme uvařené kroupy a vše pečlivě promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
  • Podáváme s čerstvou zeleninou nebo se zeleninovým salátem. Na talíři můžeme posypat nastrouhaným sýrem.