Slaný polentový koláč se šunkou a sýrem

slaný polentový koláč

Polenta je tradiční italský pokrm. Připravuje se z kukuřičné krupice, vody a soli. Nejčastěji se podává zdobená sýrem nebo doplněná kouskem masa či zeleninou. V dnešním receptu si připravíme slaný polentový koláč se šunkou a sýrem, který zasytí na dlouhou dobu a je vhodný k obědu i k večeři.

Počet porcí: 2 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení

Na polentový koláč budeme potřebovat

80 g kukuřičné krupice
160 ml mléka
80 ml vody
1 vejce
60 g eidamu
50 g šunky
bazalku, sůl, pepř a další koření podle chuti

Postup přípravy

  • Mléko s vodou přivedeme k varu a vsypeme do něj kukuřičnou krupici. Směs vaříme za stálého míchání až do zhoustnutí. Polenta by měla mít pevnější a lepivější konzistenci. Vodu tak můžete i během míchání přilít.
  • Dochutíme solí a pepřem.
  • Hmotu rozprostřeme na malý pekáček nebo do zapékací misky vyložené pečícím papírem.
  • Ozdobíme šunkou, sýrem a vybraným kořením. Zalijeme vajíčkem a pečeme na 180 stupňů přibližně 15 až 20 minut.