Mandlovo-makový koláč s jablky

mandlovo-makový koláč s jablky

Chcete-li vyzkoušet neobvyklý dezert s čerstvými jablíčky, připravte si mandlovo-makový koláč s jablky. Zajímavostí koláče je, že se v něm nenachází vůbec žádná mouka. Pouze jablka, vajíčka, mák, mandle a troška medu. Koláč je tak dietní, plný kvalitních nenasycených tuků a bílkovin. Zasytí vás k snídani, ke svačině a poslouží i jako lehký moučník po dobrém obědě.

Počet porcí: 6 až 8 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1568 kcal (59 g bílkovin, 116 g sacharidů, 100 g tuku)

Na mandlovo-makový koláč s jablky budeme potřebovat

500 g zralých jablek
80 g mletého máku
70 g mletých mandlí
2 lžíce medu
4 vejce
skořici, citronovou kůru

Postup přípravy

  • Koláč tvoří celkem tři vrstvy.
  • Pro těsto smícháme žloutky, mleté mandle, polovinu máku a lžičku medu (cca 7 g). Tuto vrstvu dáme na dno vymazaného a vysypaného plechu.
  • Jablka zbavíme slupek a pokrájíme je na drobné kousky, které dáme zhruba na 15 minut povařit s trochou vody, lžičkou medu, skořicí a citronovou kůrou. Jakmile budou mírně rozvařené, vylijeme je na spodní vrstvu máku, žloutků a mandlí.
  • Dáme na 15 minut do trouby. Ve volné chvíli si připravíme poslední horní vrstvu. Druhou polovinu mletého máku smícháme s vyšlehanými bílky a lžičkou medu. Po 15 minutách dáme na buchtu a ještě cca 10 minut pečeme dorůžova.