Tvarohový koláč s jablky z jogurtového těsta

tvarohový koláč s jablky

Zdravý tvarohový koláč s jablky je ideální na dopolední svačinku nebo jako hřešení po víkendovém obědě. Těsto tvoří kombinace celozrnné a běžné mouky. Jablečný koláč dále obsahuje nízkotučný tvaroh, který je plný bílkovin. Navíc je s minimem cukru a skvěle zasytí. Jablka můžete nahradit kterýmkoliv sezónním ovocem. Skvěle se hodí například švestky, borůvky, ostružiny nebo hrušky.

Počet porcí: 8 až 10 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení
Výživové hodnoty: 2009 kcal (65 g bílkovin, 225 g sacharidů, 51 g tuku)

Na tvarohový koláč s jablky budeme potřebovat

150 g bílého jogurtu
100 g pšeničné celozrnné mouky
90 g pšeničné polohrubé mouky
30 g třtinového cukru
20 g řepkového oleje
1 bílek
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

250 g odtučněného tvarohu
50 ml mléka
1 žloutek
10 g vanilkového třtinového cukru

200 g jablek
20 g vlašských ořechů
skořici

Postup přípravy

  • Začneme přípravou těsta. Mouky smícháme spolu s kypřícím práškem a cukrem. Přidáme bílý jogurt, olej a bílek. Dobře promícháme. Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy.
  • Jestliže bude hustší, rozetřeme jej rovnoměrně mokrou stěrkou.
  • V misce si smícháme tvaroh s mlékem, žloutkem a vanilkovým cukrem. Nalijeme na těsto.
  • Koláč posypeme nastrouhanými jablky, oříšky a skořicí.
  • Dáme péct na necelou hodinu do trouby. Pečeme na 180 stupňů, po půl hodině můžeme teplotu na pečení snížit.