Rýžový nákyp s tvarohem

rýžový nákyp s tvarohem

Zdravý rýžový nákyp s tvarohem si určitě zamilujete. Ačkoliv recept není nijak pracný, vyhraďte si na něj dostatek času. Rýže se v mléce vaří alespoň 30 minut, nějaký čas zabere příprava a dalších cca 30 minut pečení. Můžete si ho upéct s kterýmkoliv ovocem.

Počet porcí: 2 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut vaření + 15 minut + 30 minut pečení

Na rýžový nákyp s tvarohem budeme potřebovat

250 ml mléka
300 g ovoce (například mandarinek)
250 g odtučněného tvarohu
100 g kulatozrnné rýže
2 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
40 g mandlové moučky
40 ml javorového sirupu

Postup přípravy

  • Rýži si uvaříme v mléce. Vaříme ji do změknutí – když zhoustne a je stále tvrdá, přilijeme vodu.
  • Do hotové rýžové kaše přimícháme žloutek a sníh z bílku.
  • Tvaroh si smícháme s 20 ml javorového sirupu a mandlovou moučkou.
  • Ovoce pokrájíme na plátky.
  • Zapékací misku vymažeme kouskem másla a vrstvíme: první vrstva je rýže s vajíčkem, druhá ovoce a třetí tvaroh. Vytvoříme celkem 3 vrstvy rýže a po dvou vrstvách tvarohu a ovoce (končíme vrstvou rýže).
  • Dáme zapéct do trouby přibližně na 30 minut, pečeme na 180 stupňů. Na talíři zalijeme zbytkem sirupu, můžeme ozdobit ovocem a oříšky.