Žitný perník s marmeládou

žitný perník

Základ žitného perníku tvoří hladká a žitná mouka, na vláčnosti těsta přidává jablko a jahodová zavařenina. Tu samozřejmě můžete zvolit i podle své chuti. Můžete tak sáhnout i po malinovém, borůvkovém nebo meruňkovém džemu. Žitný perník s marmeládou si každý může přizpůsobit své chuti.

Počet porcí: 8 až 10 porcí 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 45 minut pečení

Na žitný perník s marmeládou budeme potřebovat

100 g pšeničné hladké mouky
100 g žitné celozrnné mouky
150 ml mléka
2 vejce
1 jablko
80 g jahodové zavařeniny
80 ml slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje
50 g medu
50 g nasekaných vlašských ořechů
40 g sušených švestek
1 lžičku kakaa
1 lžičku perníkového koření
2 lžičky kypřícího prášku

Postup přípravy

  • Smícháme mouky s práškem do pečiva, kakaem a s perníkovým kořením.
  • Přidáme vajíčka, nastrouhané jablko, marmeládu, olej, med, sušené ovoce a ořechy. Zalijeme mlékem.
  • Pečeme přibližně 45 minut, po upečení a vychladnutí ještě můžeme potřít čokoládou rozpuštěnou ve vodní vodní lázni a posypat mletými ořechy.