Borůvkové muffiny se zakysanou smetanou a mandlovými lupínky

Borůvkové muffiny
Borůvkové muffiny ze špaldové mouky, posypané mandlovými lupínky

Lehké a méně sladké borůvkové muffiny ze zakysané smetany jsou výborným moučníkem během letních měsíců, kdy dozrávají borůvky, i po zbytek roku, kdy můžete použít borůvky mražené. Tyto muffiny si také snadno připravíte s ostružinami, malinami nebo jahodami. Jaké ovoce do základního těsta použijete, to už záleží jen na vaší fantazii.

Počet porcí: 12 muffinů 
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1596 kcal
(42 g bílkovin, 209 g sacharidů, 62 g tuků)

Na borůvkové muffiny budeme potřebovat

180 g zakysané smetany
150 g čerstvých nebo mražených borůvek
80 g hladké pšeničné mouky
80 g celozrnné špaldové mouky
70 g třtinového cukru
2 vejce
hrst mandlových lupínků
2 lžíce slunečnicového oleje
kapku mléka podle potřeby
1 lžičku kypřícího prášku
1 lžičku vanilkového extraktu
špetku soli

Postup přípravy

  • Obě mouky smícháme s kypřícím práškem, přidáme borůvky, zakysanou smetanu a mléko.
  • Žloutky utřeme s olejem a cukrem. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh.
  • Pěnu ze žloutků přidáme ke zbývajícím surovinám a nakonec vmícháme sníh z bílků.
  • Naplníme muffinové formičky a na závěr je posypeme mandlovými lupínky.
  • Pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.
  • Po upečení z formiček ihned vyklopíme.