Chléb z žitného kvásku z domácí pekárny

domácí chléb z žitného kvásku

Upečte si doma kvalitní kváskový chléb, který bude chutnat jako z vaší oblíbené pekárny ve městě. Budete na něj potřebovat speciální chlebovou mouku, kterou zakoupíte v supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Chléb z kvásku je lépe stravitelný než chléb z droždí. Je ideální přílohou k snídani, obědu, večeři i ke svačinám. Tento recept je uzpůsoben pro domácí pekárnu. Chléb si ale samozřejmě můžete upéct i v běžné troubě.

Počet porcí: 10 porcí
Náročnost: středně těžké
Doba přípravy: dle programu pekárny

Na bochník kváskového chlebu budeme potřebovat

270 g pšeničné chlebové mouky
250 g žitné chlebové mouky + do kvásku
160 g žitného kvásku
320 ml vlažné vody
60 g slunečnicových semínek
20 g mletých lněných semínek
2 lžíce rostlinného oleje (slunečnicový, sezamový, řepkovy)
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu (chlebového koření)

Postup přípravy

  • Cca 8 hodin před pečením si z ledničky vyndáme kvásek a přisypeme k němu zhruba 100 g chlebové žitné mouky a nalijeme 120 ml vlažné vody. Tak nám vznikne žitný kvásek, který použijeme při pečení chleba. V míse si smícháme žitnou a pšeničnou mouku, přisypeme sůl, kmín, slunečnicová semínka a namletá lněná semínka (jsou stravitelnější než semínka celá). V druhé misce si smícháme vodu s kváskem, kterou pak nalijeme na dno formy do pekárny. Přidáme oleje a nasypeme směs mouk, semínek, soli a kmínu.
  • V pekárně spustíme program „těsto“, během kterého pekárna těsto míchá a nechává kynout. Program by měl běžet zhruba 2 hodiny. Jakmile se dokončí, necháme těsto ještě 2 až 3 hodiny kynout (podle teploty v místnosti). Když přistupujeme k samotnému pečení, mělo by být stále pružné. Pečeme zhruba 1 hodinu a 10 minut. Nakonec vyndáme z formy a necháme vystydnout pod utěrkou na kovové mřížce.

Buďte první kdo přidá komentář

Napsat komentář