Zapečené vepřové maso s bramborami

zapečené vepřové maso s bramborami
Zapečené vepřové plátky s cibulí, bramborami a sladkou smetanou

Hledáte recept na rychlovku, kterou si připravíte ve všední den nebo i na slavnostnější nedělní oběd? Pak radíme vyzkoušet zapečené vepřové plátky s bramborami. Tento recept je z jednoho hrnce, resp. z jednoho pekáče, a stojí vás jen minimum času, práce a také nádobí. Navíc zaručujeme, že bude všem chutnat.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 1,5 hodiny pečení

Na zapečené vepřové maso s bramborami budeme potřebovat

800 až 1000 g vepřové kýty nebo plece
1 kg brambor
1 lžíci řepkového oleje
60 g tvrdého sýru
1 cibuli
2 lžičky dijonské hořčice
250 ml 12% smetany na vaření
100 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř

Postup přípravy

  • Syrové brambory oškrabeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Vypereme je a smícháme s nakrájenou cibulí, se solí, s pepřem, olejem a zeleninovým vývarem. Dáme na dno zapékací misky.
  • Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Položíme ho na brambory, potřeme hořčicí, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme sladkou smetanou.
  • Celý pekáč zakryjeme alobalem a pečeme takto zhruba 60 minut.
  • Poté ještě půl hodinky dopékáme odkryté. Teplota pečení se pohybuje od 200 do 220 °C dle vaší trouby.

zapečené vepřové maso s bramborami v zapékací misce