Rýžový nákyp s meruňkami

rýžový nákyp s meruňkami
Nákyp z kulatozrnné rýže a meruněk, posypaný moučkovým cukrem

Rýžový nákyp je osvědčená klasika a ve Zdravé kuchařce na něj taky najdete hned několik receptů. Vyzkoušejte však tento sladký rýžový nákyp s meruňkami a už nikdy nebudete chtít dělat jiný. Použijte na něj kulatozrnnou rýži, která po rozvaření dosáhne lepivé konzistence. Na rýžovém nákypu si pochutnáte na oběd i na snídani. Před podáváním ho jen lehce poprašte cukrem.

Počet porcí: 6 až 8 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2409 kcal (65 g bílkovin, 392 g sacharidů, 61 g tuku)

Na rýžový nákyp s meruňkami budeme potřebovat

350 g kulatozrnné rýže
3 vejce
500 g čerstvých nebo mražených meruněk
500 ml mléka
40 g třtinového cukru
40 g másla
1 lžičku vanilkového extraktu
moučkový cukr na podávání

Postup přípravy

  • Rýži uvaříme v mléce. Pokud i po vyvaření mléka bude stále tvrdá, přidáme trochu vody. Uvařená rýže by měla být mazlavá.
  • Do vlažné rýže vmícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a nakonec i sníh z bílků.
  • Meruňky můžeme buď vrstvit (na dno vymazaného pekáčku dáme rýži, pak meruňky, rýži a nakonec opět meruňky) nebo je vmícháme přímo do rýže a budou tak v rýži rovnoměrně.
  • Pečeme zhruba 40 minut na 180 °C.
  • Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.