Kefírová buchta se zakysanou smetanou

kefírová buchta se zakysanou smetanou
Kakaová kefírová buchta s krémem ze zakysané smetany

Kefírová buchta neboli kefírovka je oblíbený moučník, se kterým rozhodně nesáhnete vedle. Tato buchta je tradičně kakaová. Může se podávat suchá, s čokoládovou polevou nebo, jako i ostatně v našem případě, s krémem ze zakysané smetany. Díky kefíru je její těsto dokonale vláčné. Naše kefírová buchta se zakysanou smetanou vás nadchne jako zdravá snídaně i jako víkendový moučník.

Počet porcí: 8 až 12 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 25 minut vaření
Výživové hodnoty: 2200 kcal (47 g bílkovin, 249 g sacharidů, 112 g tuku)

Na kefírovou buchtu se zakysanou smetanou budeme potřebovat

150 g pšeničné hladké mouky
50 g pšeničné celozrnné mouky
60 g slunečnicového oleje
60 g třtinového cukru
250 ml kefíru
1 vejce
1 lžíci kakaového prášku
30 g jahodové marmelády
250 g zakysané smetany
2 kostičky čokolády
2 lžičky jedlé sody
1 lžičku kypřícího prášku

Postup přípravy

  • Obě mouky spolu promícháme a přidáme jedlou sodu, kypřící prášek a kakao.
  • V druhé misce vyšleháme vejce se 40 g cukru, přidáme olej a kefír.
  • Vše smícháme dohromady a těsto přelijeme do menší zapékací misky.
  • Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C přibližně 30 minut.
  • Poté buchtu necháme vychladnout, potřeme ji marmeládou, na kterou přijde zakysaná smetana smíchaná se zbývajícím cukrem.
  • Nakonec nastrouháme čokoládu a necháme alespoň 2 hodiny před podávání odpočinout v ledničce.