Zdravá sekaná bez strouhanky

Zdravá domácí sekaná bez strouhanky, které při pečení nepraskne

Pro všechny milovníky mletého masa, tu máme recept na sekanou bez strouhanky, které je šťavnatá a vyváženě dochucená. Tato zdravá sekaná sice možná nechutná tak dobře jako sekaná z tučnějšího masa, je však vhodná i do diety. Věřte, že při pečení provoní celou vaši kuchyni česnekem a majoránkou.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 50 minut pečení

Na zdravou sekanou bez strouhanky budeme potřebovat

600 až 700 g vepřového masa (kýta, plec)
2 vejce
1 cibuli
3 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky sušené majoránky
1 lžičku soli
pepř
kousek másla
50 g libové anglické slaniny nebo šunky

Postup přípravy

  • Na pánvi rozpustíme máslo a dohněda na něm opečeme nakrájenou cibuli s česnekem. Dáme vychladit.
  • Maso nakrájíme na drobné kousky, dobře umeleme a dochutíme kořením. Přidáme sůl, pepř, drcený kmín a majoránku. Nakonec přijdou k masu dvě vajíčka a zchladlá cibule s česnekem. Dobře propracujeme.
  • Navlhčíme si ruce, maso vyndáme na prkénko a tvarujeme ho do šišky sekané, se kterou párkrát praštíme z výšky cca 30 cm.
  • Boucháním se vyráží vzduch a je pak menší riziko, že by sekaná praskla.
  • Hotovou sekanou přesuneme do zapékací misky, kterou předtím ještě můžeme vyložit pečícím papírem, a poklademe plátky šunky či slaniny.
  • Pečeme přibližně 50 minut na 200 °C.
  • Podáváme se šťouchanými bramborami nebo s bramborovou kaší.

zdravá sekaná bez strouhanky