Masové kuličky v rajské omáčce

masové kuličky v rajské omáčce
Rajská omáčka s pečenými masovými kuličkami

Rajská omáčka je tradičním pokrmem české kuchyně. Obvykle se podává s plátkem hovězího nebo vepřového masa. Své příznivce si ale najdou i masové kuličky v rajské omáčce, které jsou velmi jednoduché na přípravu a v kombinaci s výraznou chutí rajčat jsou neodolatelné.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření/pečení

Na masové kuličky v rajské omáčce budeme potřebovat

600 g vepřového masa (kýta, plec)
1 vejce
sůl a pepř

500 g rajčatového pyré
vodu podle potřeby
1 cibuli
1 velkou lžíci hrašky nebo cizrnky
bobkový list
tymián
celé nové koření
celý pepř
špetku soli
rostlinný olej
cukr podle potřeby

těstoviny, rýži nebo knedlík

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme masové kuličky: maso umeleme, smícháme se solí, pepřem a vejcem. Z této směsi vytvarujeme kuličky, které vyskládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme zhruba 20 minut při teplotě 200 °C.
  • V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, přidáme rajčatové pyré, vodu, koření a hned můžeme zahustit hraškou.
  • Po 20 minutách varu dochutíme cukrem a do omáčky vložíme upečené masové kuličky.
  • Podáváme s oblíbenou přílohou.