Polévka z pečeného květáku

polévka z pečeného květáku
Polévka z pečeného květáku, zjemněná zakysanou smetanou

Znáte polévku z pečeného květáku? V porovnání s tradiční květákovou polévkou má trochu jinou chuť, a pokud si na karfiolu rádi pochutnáte, určitě ji doporučujeme vyzkoušet. Polévka je sytá a výborně se proto hodí nejen na oběd, ale i na večeři, kdy s pečivem poslouží jako samostatné jídlo.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 45 minut pečení

Na polévku z pečeného květáku budeme potřebovat

800 ml vody
1 květák
200 g zakysané smetany
1 lžíci zeleninového bujónu
1 cibuli
2 stroužky česneku
rostlinný olej
sůl a pepř

Postup přípravy

  • Květák omyjeme a rozdělíme na jednotlivé růžičky, které vykládáme na plech s pečícím papírem.
  • Květák potřeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme ho při teplotě 180 °C zhruba 45 minut. V polovině pečení ho můžeme obrátit.
  • Když je květák opečený, tak na oleji orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme většinu květáku (kousek si necháme na ozdobu polévky) a vše zalijeme vývarem.
  • Po pěti až deseti minutách varu přidáme zakysanou smetanu a polévku rozmixujeme na hladký krém.
  • Polévka z pečeného květáku je ideální na oběd i na večeři.