Jablečný štrůdl z listového těsta

jablečný štrůdl z listového těsta
Jablkový závin z listového těsta

Hledáte tip na rychlý a snadný moučník, kterým za žádných okolností nic nezkazíte? Upečte si jablečný štrůdl z listového těsta, na něj totiž můžete použít i kupované těsto. To je velmi dobré a dá se zkombinovat s libovolnou sladkou nebo slanou náplní. Jablečný štrůdl neboli závin je tradičním moučníkem. Nejlepší je ještě teplý s hrnkem horkého čaje či kávy.

Počet porcí: 6 až 8 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 1779 kcal (22 g bílkovin, 226 g sacharidů, 89 g tuku)

Na jablečný štrůdl z listového těsta budeme potřebovat

300 g listového těsta
500 g okrájených jablek
1 lžíci třtinového cukru
hrst rozinek
hrst strouhanky
skořici
pšeničnou hladkou mouku na podsypání těsta
vejce na potření

Postup přípravy

  • Vál pomoučníme a těsto rozválíme.
  • Nejprve ho posypeme strouhankou, která zabrání prosáknutí šťávy z jablek. Poté přidáme nastrouhaná jablka, cukr, skořici a rozinky.
  • Nakonec těsto zavineme a štrůdl opatrně přesuneme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřeme vyšlehaným vajíčkem a pečeme přibližně 25 minut v troubě rozpálené na 200 °C.
  • Po upečení necháme trochu vychladnout a před podáváním můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.