Žemlovka s jablky a tvarohem

žemlovka s jablky

Žemlovka patří mezi tradiční české recepty, které připravovaly už naše babičky. Kromě jablek se do ní skvěle hodí i hrušky. Nejčastěji se na ni používá starší bílé pečivo v podobě housek, rohlíků, veky nebo i zbytku vánočky. My jsme zvolili toastový chléb. Pokud plánujete upéct žemlovku, inspirujte se námi vyzkoušeným receptem. Naše žemlovka s jablky a tvarohem vám rozhodně bude chutnat.

Počet porcí: 6 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + 40 minut pečení
Výživové hodnoty: 2544 kcal (93 g bílkovin, 416 g sacharidů, 56 g tuku)

Na žemlovku s jablky a tvarohem budeme potřebovat

700 g nastrouhaných jablek
500 g toastového chleba (3 vrstvy – celkem 18 plátků)
250 g tvarohu
200 ml mléka
2 vejce
40 g třtinového cukru
skořici
30 g másla
moučkový cukr na podávání

Postup přípravy

  • Připravíme si hranatou zapékací formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • Jablka okrájíme a nastrouháme, smícháme s polovinou cukru a se skořicí.
  • Tvarohem vyšleháme s jedním vejcem a se zbývajícím cukrem.
  • Druhé vejce rozmícháme v mléce, ve kterém budeme později máčet toastový chléb.
  • Na dno zapékací formy dáme lehce namočený toastový chléb, na něj přijde polovina jablek a tvarohu. Postup ještě jednou zopakujeme a vše zakončíme vrstvou toastového chleba. Na vrch ještě dáme na tenké plátky nakrájené máslo.
  • Zapékací mísu přesuneme do trouby, kde žemlovku pečeme na 180 °C maximálně 40 minut.
  • Podáváme ji teplou a na talíři ještě posypeme moučkovým cukrem.