Velikonoční kynutý mazanec s tvarohem

kynutý mazanec s tvarohem

Jen málokdo si dokáže představit Velikonoce bez mazance. V kuchařkách a na internetu na toto tradiční pečivo naleznete desítky receptů. Obvykle je mazanec kynutý a jeho těsto je velmi podobné vánočce. Ačkoliv kynutý mazanec mám mnoho příznivců, v některých rodinách se mazanec peče z tvarohového těsta, do kterého se přidává místo droždí kypřící prášek. Ve Zdravé kuchařce jsme pro vás připravili recept na velikonoční kynutý mazanec s tvarohem, inspirovaný Kuchařkou pro dceru.

Počet porcí: 1 mazanec / 8 porcí
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny kynutí + 30 minut pečení
Výživové hodnoty: 2258 kcal (60 g bílkovin, 328 g sacharidů, 77 g tuku)

Na kynutý mazanec s tvarohem budeme potřebovat

330 g pšeničné hladké mouky
100 ml mléka
50 g třtinového cukru
50 g másla
60 g tvarohu v kostce
1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžičku cukru na kvásek
1 lžičku vanilkového extraktu
1/2 lžičky citronové kůry
špetku soli
rozinky
mandle
1 bílek na potření mazance

Postup přípravy

  • Mléko ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru a sušené droždí. Počkáme přibližně 10 minut, než vzejde kvásek.
  • Mezitím prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem, změklým máslem, tvarohem, vanilkovým extraktem, špetkou soli a s citronovou kůrou. Všechny ingredience bychom měli mít v pokojové teplotě.
  • Těsto rukama propracujeme na drobenku.
  • Poté přidáme oba žloutky spolu s kváskem a hněteme.
  • Těsto nemusíme zpracovávat vařečkou, ale můžeme ho vyndat na vál. Pracujeme s ním tak dlouho, než bude hladké. K tomu potřebuje přibližně 10 minut.
  • Poté necháme mazanec kynout zhruba 1,5 hodiny při pokojové teplotě.
  • Po uplynutí této doby těsto přendáme na vál a přimícháme do něj rozinky s ořechy.
  • Vytvarujeme mazanec, který dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřeme ho bílkem a necháme hodinu kynout. Než ho dáme do trouby, můžeme opět potřít.
  • Prvních 5 minut pečeme na 180 °C, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě přibližně 30 minut.
  • Po vyndání z trouby zkontrolujeme špejlí, že je mazanec dobře propečený.
  • Počkáme až vychladne a pak ho nakrájíme na plátky. Podáváme s máslem nebo s oblíbenou marmeládou.