Kurkuma – zázračné koření s příznivými účinky na zdraví

zdroj: pixabay.com

Kurkuma neboli indický šafrán je koření žluté barvy, které se získává z usušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Koření pochází z jižní Asie a jak už jeho název napovídá, má nezastupitelné místo v indické kuchyni. Většina Čechů ho zná díky směsi kari, do níž se hojně přidává. Možná jste ale nevěděli, že kurkuma v potravinách funguje i jako barvivo.

Naleznete ji v instantních polévkách, v bezvaječných těstovinách a v dalších průmyslově zpracovaných potravinách. Dodává jim žádoucí žlutou barvu a zároveň působí jako konzervant. Podívejte se, jak můžete kurkumu vyžít při vaření a jaké pozitivní účinky má na náš organismus.

Čerstvá nebo sušená kurkuma?

Kurkuma se používá čerstvá i sušená. Tu čerstvou je nutné před použitím oloupat a nastrouhat či nakrájet na drobné kousky. Poté ji můžete přidat třeba do nakládané zeleniny, které dodá specifickou chuť a zároveň ji přírodní cestou zakonzervuje. Kurkuma je lehce nahořklá, podobná pepři a hořčici.

Sušená kurkuma je mnohem rozšířenější, levnější a také univerzálnější. Nemusíte se obávat, že ji nestihnete zpracovat, protože její trvanlivost se pohybuje v řádu měsíců. Nejprve se spaří, poté usuší, oloupe a namele. Sušená kurkuma se často kombinuje s dalším kořením, jako je třeba kajenský pepř, chilli, hřebíček, česnek, fenykl, paprika, hořčičné semínko atd. Fantazii se meze nekladou.

Špetkou sušené kurkumy můžete dochutit dresing na salát, dušené zelí nebo si z ní připravit vynikající marinádu na maso – stačí k ní přidat olej, plnotučnou hořčici, česnek, chilli a čerstvé nasekané bylinky. Přijde vám vhod také při vaření rýže, která s ní získá indický nádech. Zajímavou chuť dodá i míchaným vajíčkům, dušené zelenině nebo čočkové polévce.

Užívání kurkumy má pozitivní účinky

V lidovém léčitelství se indický šafrán, který je známým přírodním antioxidantem, využívá již tisíce let. Působí proti virům a bakteriím, čistí krev, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje funkci jater a ledvin a má příznivý vliv na trávení. Smícháním kurkumy s vodou v poměru 1:2 získáte hustou pastu. Využít ji můžete též pro přípravu čaje. Užívání kurkumy se doporučuje vnitřně i zevně, kdy se hodí pro obklady na otoky, pohmožděny, výrony nebo na bolestivé klouby.

Kvalitní kurkumu v prášku zakoupíte na eushops.cz.