Vepřový guláš z plecka nebo kýty

vepřový guláš z plecka nebo kýty

Vepřový guláš jsou tradičním pokrmem české kuchyně. S naší Zdravou kuchařkou si připravíte snadný a rychlý guláš, který vám nepřivodí pocity těžkosti. Náš recept je chuťové vyladěný a guláš se navíc nemusí zahušťovat moukou, takže je i bezlepkový. Podávejte ho s oblíbeným knedlíkem nebo s těstovinami.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina vaření

Na vepřový guláš budeme potřebovat

1 kg vepřové kýty nebo plece
4 střední cibule
cca 3/4 l vody
2 lžičky rajčatového protlaku
1 bramboru
1 lžíci zakysané smetany
4 stroužky česneku
3 lžičky sladké papriky
1 lžičku drceného kmínu
majoránku
pepř, sůl
rostlinný olej

Postup přípravy

  • Cibulku si nakrájíme nadrobno a dohněda ji osmahneme na rozpáleném řepkovém oleji.
  • Přidáme maso, které osolíme a opepříme. Vmícháme sladkou papriku, drcený kmín, rajský protlak a opékáme.
  • Jakmile se z masa vypeče šťáva, přilijeme vodu a pozvolna vaříme zhruba 30 minut. Poté přidáme nastrouhanou syrovou bramboru a v pomalém varu pokračujeme ještě další půl hodinu.
  • Když je vepřový guláš téměř hotový, dochutíme ho prolisovaným česnekem, sušenou majoránkou a pro zjemnění chuti také lžící zakysané smetany.
  • Podáváme s oblíbenou přílohou.