Pečená vepřová kýta v troubě

pečená vepřová kýta v troubě

Jestliže máte chuť na pečené vepřové maso, můžete si připravit vepřovou kýtu v troubě podle našeho receptu. Když se vepřové maso peče pomalu, tak rozhodně nemusí být vysušené. Na pečení je ale potřeba dostatek času a trpělivosti. Pečená vepřová kýta je dobrá první i druhý den. Ideální přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše.

Počet porcí: 4 až 5 porcí
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut + 1,5 hodiny pečení

Na pečenou vepřovou kýtu budeme potřebovat

1 kg vepřové kýty vcelku
2 středně velké cibule
2 stroužky česneku
rostlinný olej
hrašku nebo cizrnku
sůl
kmín

Postup přípravy

  • Maso omyjeme, osušíme, necháme jej vcelku a nakmínujeme a nasolíme.
  • Poté jej převážeme provázkem, aby si udrželo zaoblený tvar.
  • Potřeme ho olejem a vložíme na pánev, kde ho opékáme ze všech stran – na každé straně setrváme přibližně 2 minut.
  • Jakmile je maso opečené, dáme ho bokem na talíř a na výpeku opečeme na plátky nakrájenou cibuli spolu s česnekem.
  • Zhruba po třech minutách cibuli přesuneme do pekáče či zapékací misky, kde budeme péct maso a na tuto směs ho položíme.
  • Podlijeme ho vodou (cca 1 dl) a vložíme do rozpálené trouby na 150 stupňů, kde pečeme zhruba zhruba 5 minut. Poté teplotu stáhneme na 120 stupňů a v pečení pokračujeme 1,5 hodiny. Maso během pečení nepřiklápíme a ani s ním nehýbeme.
  • Nakonec slijeme šťávu a tu trošku zahustíme. Česnek s cibulí můžeme vyhodit.
  • Podáváme s oblíbenou přílohou.