Medové perníčky – vánoční i velikonoční

medové perníčky

Medové perníčky jsou populární cukroví, které nesmí chybět na žádném vánočním stole. Upéct si je ale můžete i kdykoliv během roku. Máme pro vás snadný a chutný recept na perníčky, které rychle změknou (pokud jsou tvrdé, stačí je uložit do papírové krabice s jablkem, aby nasály jeho vlhkost).

Počet porcí: 2 až 3 plechy
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 60 minut 

Na medové perníčky budeme potřebovat

250 g pšeničné hladké mouky
50 g moučkového cukru
2 lžičky kypřícího prášku do perníku
1/2 lžičky perníkové koření
1 lžíci kakaového prášku
1 vejce
40 g změklého másla
40 g rozehřátého medu
pár kapek rumu či rumové esence
žloutek s vodou na potření
bílek s cukrem a s citronovou šťávou na polevu

Postup přípravy

  • Všechny suroviny smícháme dohromady. Nejprve smícháme prosetou mouku s kypřícím práškem, cukrem, kakaem a kořením. Poté přidáme vyšlehané vejce, změklé máslo, med a rumovou esenci.
  • Vypracujeme hladké těsto, které přesuneme na vál, kde vyvalujeme cca 0,5 cm silné pláty a vykrajujeme různé tvary.
  • Perníčky pečeme v troubě rozpálené na 170 °C zhruba 10 minut. Ihned po vytažení z trouby je potíráme žloutkem vyšlehaným s trochou vodou. Jsou pak krásně lesklé.
  • Až perníčky vychladnou, můžeme je ozdobit bílkovou polevou.