Kynuté houskové knedlíky – snadno a rychle

kynuté houskové knedlíky

Kynuté houskové knedlíky si během chvilky hravě připravíte i doma. Pokud si chcete na knedlíku opravdu pochutnat, vyhněte se tomu z obchodu, protože většinou neobsahuje téměř žádnou housku. Místo ní v něm ale naleznete konzervanty a další zbytečné látky. Knedlík můžete uvařit také z kypřícího prášku, ten kynutý je ale mnohem nadýchanější.

Počet porcí: 4 porce
Náročnost: středně obtížné
Doba přípravy: 30 minut + 1 hodina kynutí

Na kynuté houskové knedlíky budeme potřebovat

250 g pšeničné hrubé mouky
2 bílé housky
2 vejce
200 ml mléka
1 lžičku cukru
1 lžičku sušeného droždí
sůl

Postup přípravy

  • Mléko zahřejeme v mikrovlnce tak, aby bylo vlažné. Přidáme do něj cukr, sušené droždí a počkáme, až vzejde kvásek.
  • Mezitím si housky nakrájíme na drobné kostičky, smícháme je s moukou a se špetkou soli.
  • Jakmile máme kvásek, nalijeme ho k nakrájenému pečivo a přidáme ještě dvě rozšlehaná vejce.
  • Vznikne nám řidší těsto, které dobře vymícháme a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém městě.
  • Po hodině přidáme trochu mouky a vytvarujeme dvě šišky, které dáme vařit do hrnce s osolenou horkou vodou.
  • Nejprve vaříme 8 minut z jedné strany, a pak ještě 6 minut z druhé strany.
  • Po vytáhnutí z vody knedlík propícháme špejlí, aby se nám nesrazil a pak krájíme na plátky ostrým nožem nebo nití.